Góra starej kuchenki
AGD

Elektryczny a gazowy piekarnik – co wybrać?

Elektryczne piekarniki już jakiś czas temu zawojowały rynek urządzeń technologicznych, niemniej jednak trzeba pamiętać o tym, że również na topie nie przestały być modele piekarników gazowych, które idealnie wpisują się pod względem przykładowo estetyki do stylizacji rustykalnych. Piekarniki na gaz są także tak samo często wybierane jak te uznawane za swego rodzaju nowinkę technologiczną i współczesny standard, a więc warianty elektryczne.

Kuchnia z widocznym białym blatem i kuchenką

Zacznijmy od tego, że elektryczny piekarnik jest ładniejszy wizualnie- z reguły dokładnie wpisuje się w styl przede wszystkim minimalistyczny i loftowy. Z kolei, kiedy mowa o gazowych, to prędzej przydają się jako sprzęty wolnostojące. Jeżeli natomiast chodzi o ich zastosowanie w praktyce, to obecnie technika i rozwój AGD są na tyle dynamiczne, że nie ma najmniejszego powodu do tego, aby przypuszczać, że gazowe piekarniki to coś gorszego niż wariant piekarników elektrycznych. W głównej mierze warto jednak zwrócić uwagę przy wyborze piekarnika gazowego lub elektrycznego na jedną istotną kwestię, a mianowicie- jaki jest rodzaj instalacji posiadanej w naszym gospodarstwie domowym i w zasadzie to przeważające kryterium, które decyduje z reguły o tym, czy posiadamy piekarnik napędzany na energię elektryczną, czy też na gaz. Warto stwierdzić, że nowocześniejsze konstrukcyjnie obiekty architektoniczne posiadają instalację elektryczną, domu starej daty bazują na instalacji gazowej. Piekarnik gazowy jest z reguły zasilany z wykorzystaniem gazu z butli, albo gazu ziemnego. Jest to mniej popularne, bowiem mniej wygodne, ale na pewno tańsze niż postawienie na piekarniki elektryczne napędzane na prąd.